dimecres, 4 de gener del 2012

Canvi climàtic. La repercussió de la pujada del nivell del mar en la costa catalana

Un dels efectes del canvi climàtic és el desglaç dels pols. L'augment del nivell del mar depèn de molts factors i les prediccions varien (article de Marta Baucels al diari Ara.cat).

El diari Ara.cat ens proposa un gràfic molt interessant en el que es mostren les modificacions que podria patir la costa de Catalunya, pel desglaç dels pols, a conseqüència del canvi climàtic. Podeu veure com seria la costa de Catalunya si creixés el nivell del mar en aquest infogràfic:

                                                                           (Font: Ara.cat)
Gràfic de la repercussió de la pujada del nivell del mar en la costa catalana

Claus de la notícia:
  • La pujada de 60 centímetres del nivell del mar és el pitjor escenari possible que prediu el Panell Intergovernamental sobre Canvi Climàtic (IPCC) de l'ONU per al proper segle. A Catalunya, suposaria que desaparegués el Delta de l'Ebre –la imatge mostra l'aigua en calma, és a dir, quan plogués pujaria la marea–.
  • Pujada de 10 metres del nivell del mar: entrem al terreny fictici, fora de les prediccions científiques. Venècia, Londres, part d'Holanda, la meitat de Bèlgica, el nord d'Alemanya, Dinamarca sencera o Los Angeles desapareixerien. A Barcelona, només amb 3 metres de pujada, Montjuïc seria una illa i l'aigua arribaria fins la plaça Molina.
  • Pujada de 20 metres del nivell del mar: amb aquest augment tindrien seriosos problemes Alemanya, Itàlia, el Regne Unit i els Països Baixos per no ser inundats. A Catalunya, els aiguamolls de l'Empordà haurien desaparegut, i les poblacions de costa haurien d'haver instal•lat sistemes extensos de dics per no ser inundades.
  • Pujada de 30 metres del nivell del mar: els règims dels rius també es veurien molt afectats per una pujada important del nivell del mar, ja que els seus trams finals augmentarien molt. Caldria protegir-ne el cabal amb estructures de formigó, per exemple, per evitar que es desbordés i afectés poblacions properes.
  • Pujada de 40 metres del nivell del mar: una pujada important també tindria efectes que a simple vista poden no ser previsibles. Podria provocar canvis en la salinitat i en la temperatura dels oceans, cosa que modificaria els corrents marins. Aquests són determinants per al clima, de manera que això podria tenir efectes imprevisibles en el clima global.
  • Pujada de 50 metres del nivell del mar: tindria un efecte sobre la costa catalana que en canviaria radicalment la fesomia respecte de l'actual. Les localitats marítimes haurien o bé desaparegut o s'haurien hagut de fortificar d'alguna manera, canviant també tots els sistemes de clavegueram i les seves sortides.
  • Pujada de 67 metres del nivell del mar:  seria el que pujaria el nivell del mar si es fongués completament el gel de la Terra. La població potencialment afectada al món serien uns 2.200 milions d'habitants –tenint en compte la població actual–, i l'àrea potencialment inundable seria de 13.285 milions de quilòmetres.

Font:
Article de Marta Baucels al diari Ara.cat
Infografia Ara.cat