dimecres, 15 de febrer del 2012

Normativa europea sobre el “benestar animal”


Acostumo a seguir els articles que publica el periodista Vidal Maté, especialista en temes agro-ramaders, especialment en el suplement dominical d’economia del diari “El Pais”. Acostumen a ser articles molt interessants i que tracten de diversos aspectes de l’agricultura i ramaderia. Molts d'aquests temes que tracta acaben tenint, de retruc, una incidència en el conjunt del medi natural i per aquest fet considero molt interessant i recomanable la seva lectura (veure links).

Claus de la notícia:
  • El benestar animal, des de la producció al sacrifici, constitueix un dels reptes de l'Administració Comunitària els últims anys. Brussel·les les ha justificat l'exigència de donar un bon tracte als animals per raons ètiques i morals i en resposta a un sentir de la societat.
  • Espanya disposa d'unes 1.200 granges, amb un cens de 44 milions d'unitats i una producció superior als 1.000 milions de dotzenes d'ous. D'aquest volum, més del 95% són ous produïts per gallines ubicades en gàbies. Fins ara, el sistema de producció en gàbies preveia l'existència de 10 animals, amb una superfície per unitat de 550 centímetres quadrats. Amb la nova reglamentació, les gàbies han de ser més grans, per donar cabuda a 20 o més animals, però amb una superfície per unitat de 750 centímetres quadrats.
  • Aquests canvis suposen la necessitat de disposar de més espai per ubicar el mateix nombre d'animals. El seu compliment ha exigit la reforma de les naus, la construcció d'altres i ajustos en els censos. Les gàbies han de complir, a més, una sèrie d'exigències. Segons les dades dels productors, el procés per modificar gàbies i, en altres casos, les pròpies granges, representa un cost inicial de gairebé 20 euros per animal, el que equival a uns 600 milions d'euros per tot el sector. 
  • Les granges que no hagin fet la reforma ni assumit el compromís de fer-la, haurien d'haver tancat el passat 1 de gener. Igualment, hauran de tancar el pròxim 31 de juliol les que hagin subscrit el compromís de modificar instal.lacions i no el portin a terme en aquest termini.
  • Espanya compta avui amb una mica més de 90.000 granges de porcs, de les quals unes 40.000 tenen mares. La mesura no afecta les explotacions amb menys de 10 animals, de manera que només s'aplicaria a unes 23.000 granges. 
  • El cost d'aquests canvis s'estima entre 125 i 200 euros per animal. Amb un cens de 1,5 milions de truges, la suma total pujaria a uns 300 milions d'euros, segons les dades manejades per l'organització sectorial Associació Nacional de Productors de Porcí.
  • En el cas dels animals per a engreix, més de 40 milions d'unitats, les exigències es concreten en l'espai i, sobretot, en la construcció de sòls amb l'existència de reixetes i embornals per facilitar el benestar dels animals. El cost d'aquesta adaptació per animal s'estima en uns 15 euros, i la despesa total, en 400 milions d'euros. 
  • L'aplicació de la normativa en tot el sector es calcula que pot suposar un increment de costos del 10%. Com en l'avicultura, aquest augment pot ser un handicap a l'hora de vendre a l'exterior, on es col · loca el 30% de la producció.
  • Altres produccions importants, com el boví, no es veuen afectades per noves exigències de benestar animal. 

Posteriorment a la redacció d’aquesta notícia, Antonio Cerrillo publica un article sobre la mateixa temàtica ("El bienestar animal tiene alto precio") que complementa a l’anterior i del que teniu la referència en els links. Antonio Cerrillo es un periodista especialitzat en medi ambient (Premi Nacional de Periodisme Ambiental 2004) que escriu normalment a La Vanguardia i del que tampoc hem perdo mai els seus articles. Junt amb Vidal Maté són dos dels periodistes que considero de lectura obligada i excel·lents creadors d’opinió.

Antonio Cerrillo. La Vangardia 26.02.2012.
  • El problema és que l'exigència per complir les normes arriba en plena crisi.
  • Les alarmes es van encendre quan, el 26 de gener, la UE va enviar un requeriment a Espanya (ia altres 12 països) per la deficient aplicació de la legislació en matèria de benestar animal. Abans de l'1 de gener d'aquest any s'havien d'haver retirat les velles i inadequades gàbies per a les gallines ponedores. Però, tot i les reiterades crides de la UE, les seves peticions no han tingut efecte. 
  • L'expedient pot donar lloc a un procediment d'infracció i sanció, de manera que la factura del benestar animal pot encarir més. "Els ramaders s'han adormit, van al ralentí en el compliment de les exigències europees de benestar animal, i d'aquí l'ultimàtum de la UE". 
  • A Catalunya, estan afectades 118 explotacions de gallines ponedores (amb 4,5 milions d'animals), i es calcula que només un terç d'elles (i dels animals) compleix amb les exigències, un altre terç és en procés d'adequació, i la resta té la tasca pendent, segons estimacions de José Segura, responsable del sector avícola d'Unió de Pagesos. 
  • La inversió necessària (a Catalunya) a les granges de gallines ponedores estaria entre 45 i 70 milions d'euros, mentre que les 1.650 granges i les 450.000 truges gestants necessiten uns 90 milions. Ara, només el 25% d'aquestes últimes granges estan adaptades (encara tenen temps fins a final d'any). 
  • Fins i tot, per urgir els canvis, Agricultura permet prorrogar l'adaptació a les granges de gallines fins al 31 de juliol sempre que els ous no vagin al consum directe, sinó als restaurants o la indústria.

Fonts de la notícia
Vidal Maté. Granjas de cinco estrellas (El Pais, 15.01.2012)
Antonio Cerrillo. El bienestar animal tiene un alto precio (La Vanguardia 26.02.2012)


Links:
Vidal Maté. Granjas de cinco estrellas (El Pais, 15.01.2012)
Articles publicats per Vidal Maté a “El Pais”
Recull dels articles publicats per Vidal Maté (Agronegocios)

Antonio Cerrillo. El bienestar animal tiene un alto precio (La Vanguardia 26.02.2012)
Articles publicats per Antonio Cerrillo, periodista especialitzat en medi ambient, a "La Vanguardia"


Normativa sobre benestar animal
Nova normativa de benestar animal. Molins es reuneix amb el sector porcí català per tractar sobre la nova normativa de benestar animal (29.07.2011).